Nieuwe lening voor duurzame en toekomstbestendige woning

Van onze redactie
2 december 2020
De nieuwe Toekomstbestendig Wonen Lening is bedoeld voor Nijmegenaren die hun huis verduurzamen, energie willen besparen en aanpassingen doen om thuis te blijven wonen op latere leeftijd. De lening kan ook gebruikt worden voor asbestsanering en funderingsherstel. In de aanvraag moet altijd minimaal één energiemaatregel worden opgenomen.
Eigenaren van bestaande woningen en monumentale panden kunnen de lening gebruiken voor bijvoorbeeld zonnepanelen, woningisolatie, een groendak en aardgasvrij of energieneutraal (‘nul op de meter’) wonen. Het is de bedoeling om minimaal één energiemaatregel te combineren met aanpassingen die de woning toekomstbestendig maken, zoals een traplift, een slaap- en badkamer op de begane grond of domotica-toepassingen. De lening kan ook worden gebruikt voor asbestsanering en funderingsherstel.

Vier leningsvormen

De nieuwe lening is er in verschillende vormen met een aantrekkelijke rente (op dit moment rond 1,7%):

 
  1. Een consumptieve lening tot 30.000 euro (voor energieneutraal en aardgasvrij wonen: tot 50.000 euro), zonder afsluitkosten, voor mensen tot 75 jaar
  2. Een hypothecaire lening tot 50.000 euro zonder leeftijdsgrens
  3. De Verzilverlening tot 50.000 euro, voor 58-plussers die vermogen dat in hun huis zit, willen verzilveren. Deze lening heeft geen maandlasten en hoeft pas afgelost hoeft te worden bij verkoop van de woning.
  4. Een maatwerklening voor funderingsherstel of asbestsanering plus een energiemaatregel. Deze vorm is bedoeld voor mensen die niet voor de andere leningen in aanmerking komen, bijvoorbeeld vanwege een laag inkomen.  

Drempel verlagen

Wethouder Harriët Tiemens: 'Met deze lening hopen wij dat meer Nijmegenaren kunnen investeren in een duurzaam, energiezuinig huis, waar je prettig en veilig oud kunt worden. Voor elk huishouden is er een passende leningsvorm.' De gemeente en de provincie betalen beiden de helft van de lening. Voor Nijmegen is totaal 4 miljoen euro beschikbaar. 

De Toekomstbestendig Wonen Lening financiert meer maatregelen voor meer doelgroepen dan de al bestaande Duurzaamheidslening en Blijverslening. De gemeente Nijmegen bekijkt na een jaar of de nieuwe lening het doel bereikt, namelijk dat er meer mensen gebruik van maken en voor meer energiemaatregelen. Daarna maakt de gemeente een keuze om de huidige Duurzaamheidslening en Blijverslening definitief om te zetten in deze regeling.

Dit bericht delen:

Advertenties